Verslag Wandeling Scheveningse Haagse Wildernisse D66, vrijdag 5 februari 2016

Naar aanleiding van de stortvloed aan reacties op het Visie Document Internationaal Park (ik blijf het de Haagse Wildernisse noemen) heeft de D66 fractie een wandeling door het gebied georganiseerd, waaraan uiteindelijk zo’n 25 man aan deelnamen, zowel leden als andere geïnteresseerden zoals leden en bestuursleden van de AVN.

Rashid Guernaoui, fractielid, heeft aan het eind van de 2 uren durende wandeling toegezegd dat wat de D66 betreft er een nieuw Visie Document moet komen waar bewonersorganisaties en andere belanghebbende input kunnen leveren zodat er draagvlak is voor de plannen met de Haagse Wildernissen.

Een mooi resultaat. Willen we dit bestendigen dan zullen we de druk moeten opvoeren bij met name de VVD (het plan komt van de VVD wethouder, Boudewijn Revis), maar ook de HSP, de PVDA en CDA (de overige coalitiepartijen). Er wordt in ieder geval een zelfde wandeling gepland met de fractievoorzitter van de VVD Martin Wörsdorfer en we zullen er op aandringen dat betrokken HSP, CDA en PvdA leden soortgelijke wandelingen ondernemen met hun politici, daar het eea veel aanschouwelijker zal maken.

Tijdens de wandeling werd er stilgestaan bij belangrijke elementen van het document, zoals de breedte van de hoofdpaden (23 meter), de extra verstening middels hoofdingangen, de onderdoorgang (van de snelweg), het doortrekken van het water van de waterpartij langs de onderdoorgang tot aan de zandvlakte, de extra geplande uitspanningen, de extra bruggen, de uitkijktoren en de vergroting van de zandvlakte. Waar het verzet van de aanwezigen vooral breed werd gedragen tav de (brede) paden, de verdere verstening, het doortrekken van het water (oa vanwege het forse hoogte verschil wat veel afgraving met zich mee brengt) en de extra uitspanningen, was dit minder het geval bij de laatste 3 elementen. Verder waren er wat nieuwe ideeën, zoals het (op termijn) vervangen van alle asfaltpaden door natuurlijke paden zoals in het Haagse Bos en in bosparken in Kopenhagen, wat minder modder, betere begaanbaarheid en meer natuurlijke uitstraling geeft.

Een breed gedragen alternatief idee is de overkluizing van de Teldersweg wat door nieuwe technieken veel goedkoper kan. Dit zou het verbindingsprobleem voor zowel mensen als natuur in belangrijke mate oplossen, de dure onderdoorgang overbodig maken en tegelijkertijd van de Haagse Wildernisse een echt uniek stadsbos maken waar geen enkele andere stad in Europa/wereld aan kan tippen. Hoe zo geen internationale ambitie ? Wij gaan ervoor…..
groet,

Carsten de Koning

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.