Gemeente houdt vol; populieren Kennedylaan moeten weg

De populieren op de President Kennedylaan, Stadhoudersplantsoen en de Johan de Wittlaan worden – als het aan de gemeente ligt – binnenkort gekapt. De bomen vallen onder het vervangingsplan populieren waarbij de komende twee jaar 800 bomen worden gekapt en vervangen.

De vergunningaanvraag voor deze bomen werd tijdelijk aangehouden omdat de gemeente over deze locatie in gesprek was gegaan met de actiegroep Vijf voor Twaalf, bestaande uit vertegenwoordigers van de wijken Zorgvliet, Duinoord, de internationale gemeenschap en de Haagse Bomenstichting. In twee gesprekken zijn de verschillende standpunten door beide partijen toegelicht. Actiegroep Vijf voor Twaalf ziet de noodzaak van het vervangen van deze populieren maar wil de kap faseren. Voor de gemeente is dit vanuit veiligheidsoverwegingen geen optie.

Volgens de gemeente vertonen alle bomen dezelfde gebreken en kwaliteitstoestand. “Het hout van de bomen is broos, waardoor er een verhoogd risico bestaat op het afbreken van takken. Mede omdat de bomen dicht op de weg en het fietspad staan, is dit risico voor de gemeente onaanvaardbaar.” Daarom gaat de gemeente verder met de aanvraag van de kapvergunning. De gemeente baseert haar vervangingsplan op een onafhankelijk onderzoeksrapport van de Bomenwacht uit 2014, waarin 1.500 populieren zijn beoordeeld op conditie, veiligheid en beheerbaarheid.

25 Dec 2015, 15:29

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.