Penthouses mogen in Zorgvliet, vindt RvS | AD.nl

De architectuur en de stedenbouwkundige opzet van monumentale villabebouwing in een weids landschapspark. Dat zijn de belangrijkste kenmerken van het beschermde stadsgezicht van de Haagse wijk Zorgvliet, vindt de Raad van State. En níet de karakteristieke schuine dakkappen, zo bleek gisteren uit een uitspraak van het hoogste bestuursrechtscollege.

In ieder geval hoeven de villa’s met schuine dakkappen niet extra beschermd te worden door de gemeente Den Haag. En dat is een tegenvaller voor stichting SOS Den Haag en Wijkoverleg Zorgvliet.

Zij vroegen eerder aan de Raad om het bestemmingsplan voor Zorgvliet (oftewel de ‘Parel in de Kroon van Den Haag’) en het World Forumgebied op het punt van de dakkappen flink aan te scherpen.

Zij vrezen dat steeds meer schuine dakkappen het slachtoffer worden van de ‘penthousewoede’. Met de exploderende huizenmarkt zien ontwikkelaars brood in appartementgebouwen met luxe penthouses.

De stichtingen richtten hun pijlen recent op de splinternieuwe aanbouw achter de villa aan Carnegielaan 1. Peter Drijver van SOS Den Haag liet tijdens een eerdere rechtszitting een simulatiefoto van de splinternieuwe aanbouw op Carnegielaan 1 zien. ,,Wat heeft dat nog te maken met bescherming van het unieke beschermde stadsgezicht van Zorgvliet.”

Besluit

De Raad heeft er evenwel geen probleem mee en citeert uit het aanwijzingsbesluit voor het beschermd stadsgezicht: Zorgvliet heeft voor Nederlandse begrippen ongekend grote villa’s. De relatie tussen de bebouwing, het groen en het water in zijn parkachtige aanleg in een glooiend terrein heeft hoge landschappelijke waarde en een unieke ruimtelijke kwaliteit.

Bron: Penthouses mogen in Zorgvliet, vindt RvS | Den Haag | AD.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.