Parkeeroverlast rond bouwput Eurojust

jhanHet Wijkoverleg heeft onlangs gesproken met vertegenwoordigers van de gemeente Den Haag en projectuitvoerder Heijmans over de overlast rond de bouw van Eurojust. Omwonenden klagen sinds de start van de bouw over de parkeer/verkeersoverlast, het te lang doorwerken en het te vroeg beginnen. Verder zijn de bewoners ook boos het onverwachte opduiken van een oude rioolbuis en de angst voor indertijd door wie dan ook in de haast der zaken achtergelaten groot, klein of andersoortig oorlogsmateriaal,  waardoor een spontane explosie zomaar zou kunnen leiden tot het springen der ramen op en rond het Hof dan wel andersoortige drama’s waar een ieder zich een voorstelling van kan maken. Er is gesproken met:

  • Tjeerd van der Staat (uitvoerder)
  • Frans Rombouts (projectdirecteur)
  • Marjolein van Schaik (omgevingsmanager)
  • Ed Smit (wegbeheerder)
  • Serge Tool (projectleider grondzaken van de Gemeente Den Haag)

We behandelen het besprokene in vogelvluchtige volgorde.

Parkeeroverlast
Werknemers van Heijmans parkeren met hun privéauto zelden of niet meer in de parkeerhavens rond het bouwterrein. Heijmans gebruikt 15 parkeerplaatsen in de parkeergarage van de Zweedse Ambassade, 20 in de parkeergarage van het World Forum en de rest staat op het bouwterrein zelf. Bezoekers van het bouwterrein, ja die proberen een parkeerplaats te kapen maar die zijn veelal vol.
De grootste last is afkomstig van werknemers van het Octrooibureau. Het goede nieuws is: het Octrooibureau is per 1 mei vertrokken. De Gemeente is – vaag – voornemens dit pand te verhuren maar ik ga er gemakshalve vanuit dat er niemand dit pand onder deze onpraktische omstandigheden wil huren. Heijmans zal in ieder geval haar intrek nemen op de begane grond. Het parkeerterrein zal voor verkeer Eurojust betreffende worden gebruikt.

Het bestuur heeft een uitvoerig gesprek gehad met de heren Smit en Tool. We hebben hen weer voorgelegd hoe verstandig het zou zijn van de Gemeente om in het Eurojust gebied (Jan Willem Frisohof-Verlengde Tolweg en Adriaan Goekooplaan – Willem Lodewijklaan mag nu niet geparkeerd worden) een betaald parkeren regime in te voeren. Daarmee los je veel problemen op.
U begrijpt: de heren zijn vol begrip maar kunnen in dezen allesbehalve ijzer met handen breken.
A.s. maandag 2 februari neemt het bestuur voor het eerst deel aan de u bekende Klankgroep. Wij zullen dit punt op de agenda proberen te krijgen. Zo dit niet lukt,  zullen wij met iemand aan tafel proberen te komen die meer beslissingsbevoegdheid heeft.
Wordt vervolgd …..

Verkeersoverlast
Ja, dat wisten we dat dat een probleem ging worden. Dat probleem wordt zo goed en zo kwaad als mogelijk is door Heijmans aangepakt. Maar u begrijpt …. dit is een mega lastig logistiek probleem.
Diegenen die bij de bouw betrokken zijn worden geïnstrueerd in eerste instantie rekening met ons te houden. Maar ja … in tweede instantie lukt dat dus niet altijd.

Gevaarlijke situatie
De door het plaatsen van het elektriciteitshuisje op de hoek tegenover het Hert gevaarlijke situatie is grotendeels opgelost.
Heijmans heeft er een zgn. verkeersspiegel geplaatst waardoor er aanzienlijk meer overzicht is.
De wegbeheerder Ed Smit heeft op die hoek een gele streep laten plaatsen waardoor er niet meer geparkeerd mag worden.
Uiteindelijk verdwijnt dit huisje als de bouw klaar is.

Te lang doorwerken/te vroeg beginnen
Momenteel is Heijmans doende met het plaatsen van de zgn. diepwanden (28 m diep). Een plaatsing van een dergelijke wand moet in één dag gebeuren. Die route dient een bepaald procedé te volgen (de juiste vakterm is anders maar die ben ik vergeten). Heijmans geeft toe dat dat is onderschat. Dat is de reden waarom er op dit moment eerder begonnen wordt en langer doorgewerkt. Simpel omdat die dagproductie anders niet wordt gehaald. Dit is eind februari klaar.
De bewoner die hier het meest last van heeft is de heer Lars Tummers. Er is met hem contact opgenomen voor het maken van een afspraak op korte termijn. Alle partijen zijn zeker bereid goed naar alle bezwaren te luisteren en te doen wat mogelijk is deze op te lossen dan wel te verzachten.
Maar u begrijpt, dit mega project zal overlast blijven genereren.
Niet fijn. Wel de realiteit.

Het onverwachte opduiken van een oude rioolbuis en de angst voor etc.
Voordat Heijmans deze ‘klus’ heeft aangenomen is er een zgn. vrijgave contract getekend. Dat houdt in dat de gemeente verantwoordelijk was voor het ‘rooien’ (lees: opruimen) van allerlei zooi in de grond van het bouwterrein die de bouw zou kunnen stagneren. Er waren wat kabels over het heufd gezien en dus ook dat oude riool. Kabels opruimen is geen probleem maar die oude rioolbuis koste effe….

Angst voor mogelijk gevaarlijk oorlogsmateriaal of iets in die trant hoeft niemand te hebben: dat is er niet. Dat is – evenals mogelijke archeologische kostbaarheden – niet aangetroffen tijdens de ‘screening’. Kunt u weerleggen: oh ja, en dat oude riool dan… Ja, daar heeft u gelijk in. Slordig. Maar ik heb mij laten vertellen dat zo’n vrijgave contract geen flauwekul is en Heijmans – aldus Tjeerd – zou nooit een dergelijk contract hebben getekend als er ook maar enig risico aan was verbonden (zij hebben vaker met dit bijltje gehakt).

Tenslotte
Velen van u zijn boos, getergd, gefrustreerd m.b.t. de bouw van Eurojust. Er is ons een verandering opgedrongen waar wij niet blij mee zijn.
Ik roep niet op tot berusting, maar tot wijsheid in alle acties die ondernomen worden.
Laten we onze acties laten bestaan uit beter communiceren. En laten wij daarin in ieder geval het goede voorbeeld geven.

Wordt vervolgd ….

Jhanna Houweling

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.