Bijzondere activiteiten: een insectenhotel in de wijk

De vele betegelde, liefst onderhoudsarme en aangeharkte tuinen in de stad zorgen dat insecten vaak onvoldoende beschutting kunnen vinden. Een insectenhotel geeft insecten beschutting en zorgt voor meer biodiversiteit. Onder andere bijen, lieveheersbeestjes en vlinders vinden zomer en winter een schuil- en nestplaats in een insectenhotel. Misschien hebt u nog niet eerder van een insectenhotel gehoord. Het insectenhotel is een kast waarin bamboestokjes, boomstronken en andere natuurlijke materialen worden geplaatst als beschutting voor insecten tegen wind en kou. Een kast kan voor kruipende dieren ook deels uit gestapelde stenen of dakpannen worden opgebouwd. Insectenkasten zijn er in alle denkbare samenstellingen en maten.

insekten

De Werkgroep Groen Duinoord, waarin Daphne Nicolai voor Zorgvliet deelneemt, is met de gemeente Den Haag en het Haags Milieucentrum in gesprek over plaatsing van een stevig insectenhotel in het Stadhoudersplantsoen. Het moet een kast zijn die zorgt voor beschutting, maar die ook bestand is tegen vandalisme en weersinvloeden. Naast een ecologisch doel is het de bedoeling dat het insectenhotel tevens een educatief doel zal dienen.

Samen met de gemeente heeft de werkgroep al een plaats uitgezocht in de luwte van struiken, niet ver van de plek waar tot voor kort het houten kunstwerk “het schavot” stond. Wellicht kunt het insectenhotel al bewonderen tijdens een wandeling in het Stadhoudersplantsoen in het voorjaar. Groen, natuur en biodiversiteit worden ook in de groene stad Den Haag steeds schaarser. Bescherming is hard nodig. Probeert u in uw tuin of op uw balkon eens een prachtig stukje natuur boordevol leven te creëren door middel van een insectenhotel.

Jhanna Houweling

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.