John Engels Kwintet speelt in sociëteit De Witte: A tribute toThe Diamond Five

De Jazzcommissie van Sociëteit De Witte nodigt u graag uit voor een concert van het John Engels Kwintet op vrijdagavond 20 september 2019. Dan treden in de traditie van de ooit legendarische hard bop formatie the Diamond Five op: Benjamin Herman (saxofoon), Jan van Duikeren (trompet), Rob van Bavel (piano), Tobias Nijboer (bas) en John Engels (drums). The Diamond Five – in de oorspronkelijke bezetting met Cees Slinger (piano), Harry Verbeke (saxofoon), Cees Smal (trompet), Jacques Schols (bas) en John Engels (drums) – speelde succesvol op binnen- en buitenlandse podia.

In Amsterdam vormde de befaamde Sheherazade bar de vaste plek voor optredens. Het vijfmanschap begeleidde o.a. Phil Woods, Stan Getz en Quincy Jones. In 2017 verscheen op vinyl de heruitgave van het album ”Brilliant”. Na het overlijden van bassist Jacques Schols is slagwerker John Engels het enige nu nog levende lid van the Diamond Five.

Jazz at the Club is een initiatief van het bestuur van De Witte. Naast leden van Sociëteit De Witte kunnen ook jazzliefhebbers luisteren naar de top van de Nederlandse jazz. De dresscode op de sociëteit is normaliter jasje/dasje, maar bij uitzondering is dat bij Jazz at the Club informeler. Ook nu start dit radioconcert om 19:00 uur en zal tot ongeveer 21:00 uur duren. Tijdens het concert wordt een eenvoudig hapje geserveerd.
Er wordt een maximum aantal bezoekers van 200 gehanteerd, maar aangeraden wordt op tijd aanwezig te zijn in verband met de beschikbare stoelen. Reserveringen zijn helaas niet mogelijk.

Aanmelding jazzconcert incl. jazzhap:

Als lid van de sociëteit De Witte betaalt u € 12,50 p.p. Dat bedrag kunt u overmaken naar rekeningnummer IBAN NL23 RABO 0383.105.021 t.n.v. Sociëteit De Witte o.v.v. uw lidmaatschapsnummer, naam en code 2009/JAZZ. Niet-leden kunnen zich aanmelden door overmaking van € 20,00 p.p. naar rekeningnummer IBAN NL23 RABO 0383.105.021 t.n.v. Sociëteit De Witte o.v.v. uw naam en code 2009/JAZZ.

Over de musici:

Drummer John Engels komt uit een drumfamilie. Zijn grootvader, vader (John Engels sr.), oom, broers en zuster waren of zijn behept met het drumvirus. Hij trad definitief in de voetsporen van zijn vader toen hij in 1953 naar het conservatorium ging. Hij begeleidde in die jaren Mary Lou Williams, Kid Dynamite en Pia Beck en is meer dan tien jaar lid van de Diamond Five, in die tijd de beste en bekendste moderne jazzband van ons land. Benny Bailey, Phil Woods, Stan Getz, Lee Konitz, Tom Harrell, Dizzy Gillespie, Art Farmer, Thad Jones, Tommy Flanagan, Monty Alexander, Kenny Drew, Ben Webster, Johnny Griffin, Johnny Mandell, Ray Brown, Chet Baker, Toots Thielemans, allemaal topmusici met wie John Engels in verschillende formaties speelde. Ook maakte hij deel uit van het Trio van Louis van Dijk en Big Band van de Boy Edgar. In 1980 won hij de Ferdinand Povel Prijs, in 1985 de Bird Award van het North Sea Jazz Festival, in 1988 de Boy Edgar Prijs en in 2003 de Meerjazzprijs. In 2001 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Recent toerde hij met Jan van Duikeren in Japan met als resultaat de cd “Dear John”, die in 2016 zowel als cd als lp in Nederland werd uitgebracht. In 2018 begeleidde hij Louis van Dijk bij een legendarisch optreden in De Witte.

Altsaxofonist Benjamin Herman is een muzikale veelvraat. Hij is bandleider (van de New Cool Collective), maar ook arrangeur en presentator. Na zijn opleiding aan het Conservatorium in Hilversum en de Manhattan School of Music in New York ontwikkelde hij zich tot een veelzijdig en kleurrijk musicus. Hij speelde o.a. met Jan Akkerman, Jesse van Ruller, Saskia Laroo, Jasper Blom, Michiel Borstlap, Misha Mengelberg, Marius Beets, Wouter Hamel, Paul Weller, Candy Dulfer en Trijntje Oosterhuis.

Jan van Duikeren speelt trompet in verschillende ensembles, maar is daarnaast ook arrangeur, docent aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam en het Conservatorium van Haarlem, en bandleider van zijn eigen formaties: Fingerprint, JvD4 (met John Engels, Karel Boehlee en Aram Kersbergen). Ook hij is veelzijdig in zijn muzikale opvattingen getuige zijn optredens en opnames met Dr. John, Katie Meluha, James Carter, Ladies of Soul, Bob Brookmeyer, Dr. Lonnie Smith, Paul Weller, Christian McBride, Joe Jackson en vele anderen. Hij is vast lid van het Jazzochestra of the Concertgebouw.

Rob van Bavel is als pianist geïnspireerd door de muziek van Oscar Peterson, Bill Evans en Keith Jarrett. Na zijn opleiding aan het Rotterdams Conservatorium ontwikkelde hij zich tot een van de beste jazzpianisten van ons land in het swing- en bopidioom. Hij speelde met Ben van den Dungen, Jarmo Hoogendijk, Piet Noordijk, Eric Ineke, Carolyn Breuer, Rik Mol, Tineke Postma en Ad Colen. Met zijn eigen trio The Ghost, the King & I speelde Rob van Bavel al eerder in De Witte.

Bassist Tobias Nijboer studeerde in Groningen en Barcelona. Hij is een veelgevraagd sideman. Hij was (of is) lid van de formaties Fuse, Daan Kleijn Trio, Dutch Concert Big Band en het Bas van Lier Trio. Hij toerde in Amerika en Europa met o.a. Cyrille Aimée, Peter Bernstein, John Engels, Ruud Jacobs, Joost van Schaik en Jasper Blom. Hij is hoofdvakdocent contrabas aan het Utrechts Conservatorium.

Programma:
Inloop: vanaf 18:00 uur, Pleinbar
Jazz at the Club: 19:00-21:00 uur, Pleinzaal

Aanmelding jazzconcert incl. maaltijd:

Als lid van de sociëteit De Witte betaalt u € 12,50 p.p. Dat bedrag kunt u overmaken naar rekeningnummer IBAN NL23 RABO 0383.105.021 t.n.v. Sociëteit De Witte o.v.v. uw lidmaatschapsnummer, naam en code 2009/JAZZ. Niet-leden kunnen zich aanmelden door overmaking van € 20,00 p.p. naar rekeningnummer IBAN NL23 RABO 0383.105.021 t.n.v. Sociëteit De Witte o.v.v. uw naam en code 2009/JAZZ.

Uw betaling dient uiterlijk maandag 16 september maart 2019 in het bezit te zijn van de sociëteit. Na ontvangst van uw betaling is er sprake van een definitieve reservering. Hiervan ontvangt u geen bevestiging. Indien u wel een bevestiging van uw betaling wenst, kunt u die per e-mail aanvragen via administratie@societeitdewitte.nl. U kunt tot en met woensdag 18 september (schriftelijk) kosteloos annuleren. Bij niet tijdig of geheel niet annuleren (no-show) bent u 100% van de prijs verschuldigd.

Het concert is ook thuis live te volgen via de livestream www.jazzattheclub.nl., waarop continu veel jazzmuziek wordt uitgezonden. Maandelijks is er een aflevering van het Radio Jazzmagazine dat gepresenteerd wordt door Ronald Blom, Robbert Coops en Paul Waaijers en dat technisch mogelijk wordt gemaakt door Marnix Bosman (MWB SoundProducts).

Op vrijdag 15 november vindt een nieuwe editie van Jazz at the Club plaats vinden met het kwartet van saxofonist Don Braden, begeleid door pianist Rob van Bavel, bassist Joris Teepe en drummer Marcel Serierse. De programmering voor 17 januari 2020 is nog niet bekend, maar wwl die van vrijdag 20 maart 2020: dan speelt het kwintet Hans Dulfer met o.a. Boris van der Lek in de gelederen. Raadpleeg voor actuele informatie www.societeitdewitte.nl en/of www.jazzattheclub.nl

Met vriendelijke groeten en tot ziens bij Jazz at the Club,

Namens de Jazzcommissie van Sociëteit De Witte:
Ronald Blom, Robbert Coops, Ruud Steegman, Bart van Straten en Wolbrand van der Vis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.