Aanvraag omgevingsvergunning AZ voor tijdelijke huisvesting rond Catshuis

Het Ministerie van Algemene Zaken verhuist tijdens de renovatie van het Binnenhof tijdelijk naar het Catshuis. Om 200 ambtenaren van het ministerie te kunnen huisvesten, zal tijdelijk extra kantoorruimte moeten worden gerealiseerd op het terrein van het Catshuis. Inmiddels is de omgevingsvergunning  daarvoor aangevraagd.

De afgifte van de omgevingsvergunning (dus niet de aanvraag!) kan echter nog vertraging oplopen. Want Staatssecretaris Knops heeft na kritiek van de Tweede Kamer de samenwerking met architectenbureau OMA opgezegd. OMA zou megalomane plannen voor de renovatie van het Binnenhof hebben, die haaks staan op een door de Kamer gewenst sober ontwerp. Door het ontslag van de architect is het momenteel onduidelijk wanneer en voor hoelang Algemene Zaken zijn intrek in het Catshuis moet nemen. De verbouwing van het Binnenhof zou volgens de aanvankelijke planning 5 jaar gaan duren. Van 2020 tot en met 2025. Maar dat staat nu dus op losse schroeven.

Huidige plannen en planning op de schop?

Wat betekent het opzeggen van de samenwerking met OMA voor de plannen die wij  juli 2018 van Algemene Zaken en de gemeente Den Haag voorgeschoteld kregen? We zetten ze nog eens voor u op een rijtje. Premier Rutte ontving ons samen met SG Paul Huijts en wethouder Revis op het Catshuis voor een toelichting op de verhuisplannen compleet met artist impressions.

Waarom het Catshuis

Het ministerie gaf aan voor het Catshuis gekozen te hebben omdat daar al alle benodigde veiligheidsvoorzieningen beschikbaar zijn. Bij een kantoor elders zou dat veel duurder worden.

Tijdelijke huisvesting voor 200 ambtenaren op het Catshuisterrein

Er zullen ongeveer 200 ambtenaren gehuisvest worden in een prefab-gebouw van drie verdiepingen met veel glas. De hoogte is vergelijkbaar met die van het Catshuis. Het tijdelijke gebouw is niet zichtbaar vanaf de weg. Het komt haaks op het Catshuis te staan.

Moeten er bomen worden gekapt?

Bomen worden zoveel mogelijk gespaard. Maar wat dit precies voor de bomenkap op het landgoed betekent, was toen en is tot op heden dus nog niet duidelijk.  De afgegeven omgevingsvergunning zal daar helderheid over moeten bieden.

Krijgt Zorgvliet overlast van de komst van AZ naar het Catshuis?

Het korte antwoord is ‘ ja’. De functie van het Catshuis als representatieve ontvangstruimte blijft gehandhaafd. Daarbovenop zullen de wekelijkse ministerraadsvergaderingen op het Catshuis plaatsvinden. Het ministerie zal proberen om overlast zoveel mogelijk te beperken, zowel bij de bouw als bij het gebruik van de tijdelijke huisvesting. Ongeveer 30 ambtenaren mogen met de auto op het terrein van het Catshuis komen. Het ministerie zal bevorderen dat andere 170 ambtenaren met de fiets of het openbaar vervoer naar het Catshuis komen. Het ministerie stelt een contactambtenaar aan voor wijkbewoners die overlast ervaren.

Aanvang bouwwerkzaamheden 4e kwartaal 2019?

De bouw van de tijdelijke huisvesting zou in het laatste kwartaal van 2019 beginnen. In de zomer van 2020 zouden de kantoren klaar zijn voor ingebruikname. Vertrek van het ministerie stond gepland voor eind 2025, waarna alles weer in de oorspronkelijke staat zou worden teruggebracht. Het gebouw kan elders weer gebruikt worden. Maar zover is het dus nog niet. De Tweede Kamer en de staatssecretaris lijken nu eerst aan zet te zijn. Zij moeten een nieuwe architect aanstellen die nieuwe plannen en nieuwe planningen maakt. Vooral de planning zou wel eens af kunnen wijken van de eerder afgegeven planning van 2020-2025. Met eventueel gevolgen voor de planning van tijdelijke huisvesting door Algemene Zaken. We wachten het af. Een soberder ontwerp van een gerenoveerd Binnenhof betekent overigens niet automatisch een korter verblijf van AZ  op het Catshuisterrein.

Voor vragen kunt u contact opnemen met het Ministerie van Algemene Zaken: ministerie-van-algemene-zaken/contact

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.