WETHOUDER REVIS VAN stadsontwikkeling heeft iets voor elkaar gebracht, dat voor hem geen Haagse politicus is gelukt; dankzij zijn beleid is het openbare groen uitgegroeid tot het gesprek van de dag als het om de lokale politiek gaat. Zelfs Wijsmullers nieuwe editie van het Spuiforum maakt niet zoveel tongen los als het geworstel van de VVD-wethouder met bomen en bosjes. Uiteraard is de groene golf die door de kolommen op de opiniepagina’s raast, nooit de intentie van Revis geweest, maar hij heeft een plek geraakt die veel gevoeliger was dan het gemeentebestuur had voorzien. Conclusie: de Haagse bevolking heeft het zo langzamerhand wel gehad met de harde, en soms gevoelloze, ingrepen die het karakter van de stad aantasten.
REVIS IS SYMBOOL geworden van beleid dat Den Haag op de kaart moet zetten als internationale metropool. Tot wat voor misvattingen dat kan leiden, maakt Revis’ andere uitstapje in het groen duidelijk. In zijn ijver om expats te behagen, lanceerde hij een plan om drie natuurgebieden – Scheveningse Bosjes, Waterpartij en Westbroekpark – om te vormen tot het Internationaal Park. Alleen de naam al. Een grote groenvoorziening met veel ontspanning en vertier als domein voor de spelende en sportende wereldburger. Er stak een storm van protest op, en terecht. Want wat Revis voor internationaal versleet, was in werkelijkheid vervlakking, iets aanbieden wat elders ook voorhanden is: groen dat bij elke smaak past en daardoor zijn unieke Haagse karakter verliest. Na de opstand van het Van Stolkpark en omgeving heeft Revis zich deemoedig opgesteld. Het was niet goed, hij was koppig geweest.
DIE HALSSTARRIGHEID IS zo langzamerhand het kenmerk van deze wethouder. Tijdens het debat over de omstreden renovatie van Toussaint- en Veenkade negeerde Revis stuurs de overgrote meerderheid van de gemeenteraad, die om een nieuw onderzoek vroeg. Pas toen zijn eigen partij de tegenstand in de raad op honderd procent bracht, ging hij met tegenzin overstag. In datzelfde tijdbestek toonde de VVD’er zich al even onbuigzaam over het Koningin Julianaplein, waar hij, omwille van de hoge opbrengst voor de gemeente, lang vasthield aan U-vormige bebouwing, die alle buren in de schaduw zou zetten. De onlangs gepresenteerde nieuwe variant is slechts marginaal beter. Vooral de bewoners van New Babylon moeten de duisternis vrezen.
ALS REACTIE OP het echec met het Internationaal Park heeft Revis een waar festival van inspraak opgezet. Het lijkt sympathiek, maar het zou beter zijn als Revis de stad bestuurt in plaats van dat hij op deze manier een legitimatie opbouwt voor weer nieuwe ingrepen. Want wat het groengebied tussen Scheveningen en de Archipelbuurt nodig heeft, zou inmiddels bekend moeten zijn. Groot onderhoud in de Scheveningse Bosjes en de wond hechten die de brede Prof. B.M. Teldersweg in de jaren zestig heeft geslagen. De ontwerpers van het Internationaal Park wilden dat corrigeren door een onderdoorgang tussen Waterpartij en Scheveningse Bosjes. Een goed begin, maar ook half werk. Het verkeer ondergronds zou een veel mooiere oplossing zijn. Inderdaad, een grote uitdaging, maar vooral een kans voor Revis. Want hoe wil hij bij de verkiezingen van 2018 worden herinnerd? Als de man van die vallende bomen, of als de politicus die de natuur tussen Den Haag en Scheveningen als eenheid heeft hersteld?
Casper POSTMAA