Artikel van een buurtgenoot over de tijdelijke verhuizing van Algemene Zaken naar het Catshuis

‘Hoogbouw’ in tuin van het Catshuis.

Als gevolg van de renovatie van het Binnenhof verhuizen de ambtenaren van het ministerie van Algemene Zaken tijdelijk naar het historische complex van het Catshuis. Een operatie die de buurt daar niet onberoerd laat. Wat is er aan de hand in de wijk Zorgvliet in Den Haag?

Groen en rust heersen gewoonlijk rondom het Catshuis, de ambtswoning van de​ premier in Den Haag. Maar die rust wordt verstoord. Niet door de ‘klimaatwake’ bij de ingang, zoals deze zondagochtend op 2 mei. Actievoerders vragen er gedurende de kabinetsformatie aandacht voor het klimaat en hopen ‘de formerende partijen te herinneren dat een serieuzer klimaatbeleid noodzaak is voor een leefbare toekomst’. Een man en vrouw met ‘waakdienst’ hebben gehoord dat de wijk zich over iets anders opwindt, namelijk de komst van een tijdelijk kantoorgebouw in de tuin van het Catshuis.

Tweehonderd ambtenaren van het ministerie van Algemene Zaken verhuizen volgend jaar wegens de renovatie van het Binnenhof naar deze groene oase. Het middendeel van het tijdelijke ministerie telt zelfs vijf etages, een stuk hoger dan het twee lagen tellende Catshuis.

Zien ze dan niet dat hier om de hoek een kantoorgebouw leegstaat?

Passanten verbazen zich dat dit zomaar kan naast het classicistische landhuis met tuin in Engelse landschapsstijl. ‘Zien ze dan niet dat hier om de hoek een kantoorgebouw leegstaat?’ vraagt een voorbijganger met een cairn terriër zich af. Het kantorencomplex zou niet te beveiligen zijn, kregen de bewoners op digitale voorlichting-bijeenkomsten te horen. Dat kan veel beter op het Catshuiscomplex.

Toon Corvers (60) kijkt vanuit een appartementengebouw vlakbij vanaf de vierde etage recht in de tuin van het Catshuis. Hij verwoordde zijn ergernis in een mail aan burgemeester en wethouders. ‘Moeten al die tweehonderd ambtenaren onder een hoog veiligheidsniveau werken? Zelfs ondersteunende functies?’

Zorgen om het historische karakter van het Catshuiscomplex

Het historische park zal volgens hem zijn karakter verliezen en wie garandeert dat na de vijf jaar durende Binnenhof renovatie alles in de oude staat wordt hersteld? Wat het Rijksvastgoedbedrijf trouwens wel belooft. Nu al zijn bomen gekapt en dan komen er ook nog dertig parkeerplaatsen, een fietsenstalling en een portiersloge op het terrein.

Wat blijft er over van de status van het beschermd stadsgebied waar Jacob Cats in de zeventiende eeuw een huis bouwde en een park aanlegde – nu Park Sorghvliet, belendend aan het Catshuis? De wijk vreest dat hier straks volop wordt gedemonstreerd. Kunnen die ambtenaren niet thuis werken, zoals nu ook gebeurt, vragen omwonenden zich af. In vergunningverlener gemeente Den Haag hebben ze weinig vertrouwen. Die drukte hier eerder al de omstreden bouw van de kolos bouw van de kolos van Eurojust erdoor.

Pim Fortuyn had andere plannen voor het Catshuis

Door Carla Joosten – 5 mei 2021 EW

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.