Het monument voor Richard Hol

U vraagt zich af: Wie was ook weer Richard Hol?
Richard (Rijk) Hol was in de negentiende eeuw een beroemde Nederlandse componist en dirigent. Van hem zijn muzikale creaties * als ‘In een blauw geruite kiel’, ‘Waar de blanke top der duinen.’ en ‘De paden op de lanen in’. Van zijn hand zijn ook verschillende symfonieën, die zelden worden uitgevoerd.

Hol werd in 1825 in Amsterdam geboren. In 1862 verhuisde hij, inmiddels toonkunstenaar naar Utrecht. Onder zijn leiding werden de stadsconcerten daar een groot succes, Robert en Clara Schumann en Johannes Brahms traden er op. In 1872 werd Richard directeur van de Haagse mannenzangvereniging Caecilia en in 1883 gastdirigent van Diligentia. Hier programmeerde hij jonge Nederlandse componisten, ondanks bezwaren van de vaste dirigent Johannes Verhulst. Deze concerten waren voor die tijd baanbrekend. In 1887 werd Hol hoofddirigent in Diligentia.

Richard Hol overleed in 1904. Al snel wilden zijn bewonderaars een blijvend aandenken. De man die de muziek van Liszt, Berlioz en Wagner in Nederland had geïntroduceerd en veel had betekend voor het Haagse muziekleven, moest worden herdacht met een standbeeld. Het Nationaal Comité Richard Hol besloot tot een borstbeeld in Den Haag omdat Hol hier zo lang werkte.

In 1906 gaf de gemeente toestemming voor de oprichting in de wijk Duinoord bij de Lübeckstraat. Het borstbeeld, van de hand van de beeldhouwer Bart van Hove, kwam op een drie meter hoog voetstuk te staan. Aan de voorkant was in reliëf een lierspelende muze gebeeldhouwd. Het werd op 20 oktober 1906 onder veel belangstelling onthuld.

In 1942 besloot de Duitse bezetter tot de bouw van de Atlantikwall. Een groot deel van Den Haag werd ontruimd en afgebroken. Het borstbeeld werd opgeslagen. Na de oorlog volgde het wederopbouwplan van Dudok, waardoor het stratenplan in Duinoord en Zorgvliet aanzienlijk veranderde, het beeld kon niet terug naar zijn oude plek. Pas in 1955 besloot de gemeente om het beeld te herplaatsen aan de groene zijde van het Groot Hertoginnelaan, in het Eline Vere plantsoen, op de grens van wijk Zorgvliet.
Jan Nicolai.

*Zie You Tube Filmpjes:
Waar de blanke top der duinen
De paden op, de laden in

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.