Op 9 april 2015 wordt de Herinneringsroute Atlantikwall ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding feestelijk geopend..
De Herinneringsroute is een wandel-en fietsroute langs bijzondere gebouwen, straten en woningen van voor- in- en na de oorlog in de wijken. De route loopt door wijken gelegen aan de vroegere Atlantikwall. Voor Zorgvliet worden de H.H. Martelaren van Gorcumkerk, het Catshuis, Kantoor Insulinde en de Adriaan Goekooplaan in de route meegenomen op panelen.
Op initiatief van Bewonersoverleg Duinoord is twee jaar geleden met een aantal bewonersorganisaties tussen Kijkduin en Scheveningen, waaronder Zorgvliet, de Werkgroep Atlantikwall gestart. Voor Zorgvliet neemt Daphne Nicolai deel in de werkgroep. De werkgroep wil de herinnering aan de geschiedenis van de Atlantikwall en de na-oorlogse wederopbouw levend maken en houden.
Herinneringsroute
De werkgroep werkt aan een Herinneringsroute die voert langs een reeks plekken in de stad waar de sporen van de Atlantikwall nog zichtbaar of herleidbaar zijn. De eerste fase van de route bestaat uit een wandel- en fietsroute van bijna 5 kilometer lang. Langs de route komen ruim 20 markeringspunten waar met behulp van informatiepanelen en moderne audiovisuele technieken de overgang van verleden naar heden in beeld wordt gebracht. Dit valt samen met tentoonstellingen in het Museon en Haags Historisch Museum in het kader van 70 jaar bevrijding. In de tweede fase zal de wandel- en fietsroute worden uitgebreid richting Kijkduin en de andere kant op richting landgoed Clingendael via Benoordenhout, Raamgracht en het Haagse Bos. Deze fase zal na 2015 worden gerealiseerd.
Ambitiedocument
In het voorjaar van 2014 heeft de werkgroep een ambitiedocument gepresenteerd, waarin de plannen uit de doeken zijn gedaan. Het Ambitiedocument bevat de wandel- en fietsroute tussen Bomenbuurt en Scheveningen. Inmiddels werkt de werkgroep samen met het Museon en het Haags Historisch Museum. Ook zijn er door de gemeente Den Haag en Fonds 1818 subsidies toegekend.
Daphne Nicolai