Afscheid van een oude rot en welkom aan een jonge hond

Anje Veentjer

Ruim tien jaar was Anje Veentjer wijkagent in Duinoord en Zorgvliet. Maar nu is het voorbij, Anje gaat met pensioen. De nieuwe wijkagent heet Floortje van Lieshout.

Een nieuwe uitdaging Na haar jaren in de Schilderswijk en de Zuiderparkbuurt als Rayonagent en jongerenbegeleider wacht Anje Veentjer in februari 2012 een nieuwe functie in een nieuwe regio: wijkagent van Duinoord en Zorgvliet. Als Rayonagent heeft Anje weet van de straat en als begeleider en toezichthouder op jongerenzorg kent zij de situatie achter vele huisdeuren. Die ervaringen kunnen een wijkagent goed van pas komen. Maar de Schilderswijk en Zuiderpark hebben een andere bevolkingssamenstelling dan Duinoord en Zorgvliet, de problematiek is onvergelijkelijk en derhalve ook het contact met de bewoners. Bekend met het jargon uit Schilderswijk en Zuiderpark klinkt het arrogante: “Weet u wel wie mijn echtgenoot is?” bij het eerste contact met de bewoners in haar nieuwe wijk haar in de oren “als een nieuwe uitdaging”. Later leert zij de wijk en haar bewoners kennen als behoorlijk zelfredzaam. “De politie wordt pas gebeld als men er zelf niet meer uitkomt”.

Kokerrokjes Al op de basisschool weet Anje dat zij agent wil worden of soldaat; avontuurlijk met een tentje op de hei lijkt haar wel wat. Ze gaat naar een voorlichtingsmiddag bij Defensie maar het uniform van de Marva- en Milvasoldaten, met name de kokerrokjes, passen niet bij Anje. Omdat in haar woonstad Arnhem op de politieopleiding geen plek is voor meisjes vertrekt Anje in 1977 naar Den Haag, waar hoofdcommissaris Kees Peijster het toetreden van vrouwen bij zijn korps juist stimuleert. En zo is Anje als 19-jarige agent-in-opleiding te vinden in de straten van de Haagse Schilderswijk. In 2021 ontvangt zij tijdens de lintjesregen een koninklijke onderscheiding voor haar neventaken bij de politie en haar werk als vrijwilliger in het jeugdwerk. Op 1 juni gaat Anje met pensioen. Zij is met heel veel plezier wijkagent geweest in Duinoord en Zorgvliet.

“De politie wordt pas gebeld als men er zelf niet meer uitkomt.”

Stressbestendig meisjes-meisje Floortje van Lieshout is de nieuwe wijkagent van Duinoord en Zorgvliet; vanaf 2018 is zij bij de politie. Met een opa en een oom bij het korps heeft het werk haar altijd interessant geleken maar zij twijfelt lang of zij ‘als echt meisjes-meisje’ ervoor geschikt is. Die zekerheid komt als zij handelend en adequaat weet op te treden bij de hartaanval van haar oma. Geen volwassenen te bereiken en Floortje is net 15 jaar. Zij belt met de ambulance, rijdt mee met de politie en verzorgt het contact met de hulpverlening. Dit overtuigt Floortje van haar stressbestendigheid. Vooral de daadkracht en het doelgerichte optreden van hulpverleners maken indruk op haar. Als 16-jarige solliciteert ze voor de eerste maal bij de politie. Dat is nog een beetje te jong. Twee jaar later wordt zij aangenomen en start haar opleiding, die zij als pittig ervaart. Als een van de weinige meisjes tussen de jongens ervaart zij ook onderlinge wedijver en moet zij opboksen tegen jongens die als echte alfa mannetjes vooral streven naar een plek bij de ME (mobiele eenheid) of het AT (arrestatieteam).

Tot Anjes vertrek loopt Floortje mee, zij heeft er zin in om voor Duinoord en Zorgvliet het wijkagentschap invulling te geven. Op de jaarvergadering van het Bewonersoverleg, verrast over de opkomst en het welkom dat haar ten deel viel, heeft zij al kennis gemaakt met bestuursleden en bewoners. De redactie en Floortje gaan samen een vorm zoeken om de rubriek Van de wijkagent in ’t Lopend Vuurtje terug te brengen.

AFSCHEID WIJKAGENT ANJE VEENTJER
Op 28 juni vanaf 19:30 uur kunnen wijkbewoners afscheid nemen van Anje Veentjer en kennismaken met Floortje van Lieshout in het Trefcentrum Duinoord, Sweelinckplein 42. Ook alle bewoners van Zorgvliet zijn van harte welkom.

Artikel geschreven door Kitty Bos (Magazine voor Duinoord – ‘t Lopend Vuurtje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.