Momenteel wordt erop minstens 16 plaatsen in onze wijk gewerkt aan huizen, gebouwen of wegen. Deze (ver)bouwprojecten leiden tot flinke overlast voor bewoners en omwonenden. Het lijkt erop dat wij als bewoners weinig grip hebben op bouw en verbouw en de activiteiten voor lief moeten nemen. Toch is het goed om de vinger aan de pols te houden. Vandaar het Meldpunt Bouwoverlast Zorgvliet. Heeft u klachten of opmerkingen? Meld ze ons!
Welke bouwwerken en bouwactiviteiten zijn er aan de gang?
- De Scheveningseweg waar de nieuwe rails net is opgeleverd, jonge (dunne ) bomen zijn geplant, en nog gewerkt wordt aan de autostraatweg, ook de Adriaan Goekooplaan deelt mee in de opbrekingen en ombouw, eigenlijk telt dit hele project in onze wijk gezien de omvang van het traject van de Scheveningseweg als 1, 2, 3. Om het niet moeilijker te maken tel ik wel door.
- Aan het Stadhoudersplantsoen wordt nog steeds gewerkt aan de ombouw van het kantoorgebouw op pilaren, , de schepping van Pi Zandstra, tot appartementencomplex
“ Rise Residence”, naast het Gymnasium Sorghvliet,. “Rise ” sloeg misschien ook wel op de verbouwtijd, want die is behoorlijk opgelopen. Waarschijnlijk rijzen de bouwkosten ook er de pan uit. - Eveneens aan het Stadhoudersplantsoen de opbouw van het nieuwe appartementen-gebouw op de hoek met de Jacob de Graefflaan. Voorheen stond hier het – nu gesloopte-kantoor van de IND. Daarvoor was dit ooit het kantoor van Arthur Anderson. Inmiddels is het hoogste punt van de nieuwbouw bereikt, pannenbier gedronken. De overlast van het bouwen hier valt akoestisch mee kan ik u verzekeren, hoewel er helaas relatief veel weggewaaid afval in het groen en water van het Stadhoudersplantsoen terecht komt.
- Jacob de Graefflaan 2, voorheen de ambassade van Sri Lanka wordt grondig verbouwd tot woonhuis voor een jong gezin; naast enige aannemers doet de jonge vader zelf zeer veel tot diep in de nacht. De overlast hiervan is gelukkig zeer beperkt gebleven.
- De verbouwing van het voormalige kantoor van Raad van de Kunst – Raad van Cultuur, aan de Schimmelpennincklaan tot appartementencomplex. De verbouwing bevindt zich in de laatste fase. Veel geklop en getimmer is er niet meer.De tuinen om het monumentale gebouw zijn deels opgeofferd aan de heilige koe, de auto. Ooit, zeer lang geleden, hoofdkwartier van de SuikerMaatschappij van de familie Eschauzier , een gebouw dat overigens ook een rol speelde in de oorlogsfilm Zwartboek van Paul Verhoeven.
- Verbouwing van een pand, aan de Alexander Gogelweg 22, voorheen een ambassadekantoor, hierin komen twee woningen.
- De verbouwing van het Tobias Asser instituut aan de Schimmelpennincklaan is dan wel na een zeer lange periode afgerond maar er bevindt zich nog steeds veel bouwmateriaal en / of bouwafval in de voortuin, althans wat daarvan over is.
- De bouw van een ‘studio’ in de tuin op de Jacob Catslaan 6, met keet en bouw-container op het erf.
- De openlegging van het trottoir en de daarna wel zeer provisorische, slordige herbestrating, inmiddels op een zeer groot deel van de Jacob Catslaan, dit ivm het leggen van glasvezelkabels voor Ziggo. Let vooral goed op waar u loopt als u daarlangs komt, het plaveisel is zeer hobbelig. De gemeentelijke wegbeheerder is ingelicht.
- Carnegielaan 1 waar een fraai oud landhuis, voorheen kantoor, onder andere van het CNV, is omgebouwd tot appartementengebouw, waarbij het met een moderne achterkant is uitgebreid. Kort geleden is de verbouwing afgerond. In de tuin zijn de fraaie dikke bomen vervangen door zeer jonge dunne sprietige exemplaren.
- Op de Tobias Asserlaan wordt de voormalige Japanse ambassade, de Botervloot, grondig herschapen in oude glorie, dit gebouw gaat dienen als hoofdkantoor van een Haagse vastgoedmaatschappij. Veel bouwstellingen, veel hekken rondom, veel activiteit, maar de overlast lijkt verder beperkt.
- De verbouwing van de First Church of Christ Scientist, oftewel de herbestemming van de Berlage Kerk.Tot nu toe lijkt de verbouwing niet zo voortvarend ‘scientific’ te verlopen, het lijkt meer een soort gebed zonder end.
- De Toren van Oud, over dit bouwwerk is voldoende geschreven in Den Haag Centraal, maar het speet me enigszins dat onze oud-voorzitter Robert Coops de Toren in de krant in het Statenkwartier plaatst terwijl dit toch echt Zorgvliet heet.
- Nog een Huis aan de Jacob de Graefflaan 15 waar een bouwcontainer voor de deur staat.
- Jan WillemFrisohof 11, waar een kantoorgebouw wordt verbouwd ten behoeve van de administratie van Europol, jawel Europol, niet Eurojust.
- Het nieuwe wandelpad langs etablissement Berlage achter het Marriott en OPCW om lopend richting Europol. Hiervan heb ik geen foto gemaakt. Het is aan te raden hier zelf eens te kijken.
Mogelijk ben ik nog verbouwingen vergeten, maar 16 lijkt me voor een wijk met 500 inwoners al behoorlijk aan de maat. Dan hebben we het nog niet over de bouw-activiteiten die op niet al te lange termijn op stapel staat, oa de sloop van de Martelaren van Gorinchem-kerk, dito van het bedrijfsverzamelgebouw de Stadhouder, de sloop en nieuwbouw van de Annie MG Schmidt school en meer. Tot zover!
Aanvullingen en correcties ontvang ik graag. Als u vragen heeft, kunt u contact met mij opnemen of hieronder reageren via de website.
Beste Jan,
nu je toch bezig bent met het signaleren van veranderingen in de wijk Zorgvliet- die niet altijd verbeteringen betekenen – wil ik graag je aandacht voor een verkeersprobleem vragen.
Het sluipverkeer vanaf de Kennedylaan via de Stadhouderslaan en de Alexander Gogelweg neemt gestaag toe. Vooral ‘s ochtends raggen auto’s, busjes en vrachtwagens over de gemeentelijke hobbeltjes in de smalle straat, op weg naar kantoor of Utrechtse baan. Je krijgt de indruk dat dit door sommige navigatiesystemen als secundaire route wordt aangeraden wanneer de Kennedylaan verstopt raakt. Dus elke werkdag.
Is hier iets tegen te doen? Jawel. Een bord ‘Verboden linksaf te slaan’ op de Stadhouderslaan ter hoogte van de Danckertstraat zou helpen – mits er zo nu en dan wordt gehandhaafd natuurlijk. Drastischer zou zijn de doorsteek naar de Alexander Gogelweg te blokkeren door de twee grasperken samen te voegen. Dat zou echt niet betekenen dat Zorgvliet onbereikbaar wordt, want dat wordt natuurlijk direct als tegenargument aangevoerd.
Het autoverkeer in deze hoek van Zorgvliet neemt straks nog verder toe als de Annie-school, ondanks de goed onderbouwde bezwaren van de omwonenden, het dubbele aantal kinderen gaat tellen. Hopelijk kan het bestuur van het wijkoverleg de gemeente er van overtuigen dat het sluipverkeer moet worden gestopt.
Robert Schouten