Budget voor knelpunten NWHR in Zorgvliet?

Sinds 2013 wordt er door de gemeente, waar het de Noordwestelijke Hoofdroute (NWH) betreft, niet langer meer gesproken van een Internationale Ringweg door Den Haag. Besprekingen met gemeente, provincie en het platform Noord Westelijke Hoofdroute(PNWH) hebben duidelijk gemaakt dat een internationale ringweg geen haalbare optie is voor een weg die door vele woonwijken voert.

De NWH is uiteindelijk door de gemeente aangemerkt als een stedelijke hoofdweg, waarop door auto’s niet harder dan 50 km/uur mag worden gereden. Een feit is wel dat de NWH door bebording nog steeds een onderdeel van een ringweg is en vaak zo wordt gebruikt door verkeer vanuit het Westland, Rotterdam en Leiden om drukte op de A4/ A13 te vermijden. Uit onderzoek (Goudappel Coffeng) is al in 1999, toen het verkeer nog niet zo druk was, gebleken dat een oplossing op maaiveld alléén voor de NWH niet mogelijk is. De gemeente heeft echter geen geld voor een tunnel onder de NWH en heeft daarom besloten dat er ten behoeve van de leefbaarheid Quick Wins, kleine maatregelen, moeten worden uitgevoerd om het verkeer op de NWH beter te laten doorstromen. Betere doorstroming zorgt ook voor minder luchtverontreiniging. De kans bestaat wel dat een goede doorstroming meer verkeer aantrekt. De meeste bewoners van de wijken langs de NWH en het platform NWH hebben een iets andere opvatting over leefbaarheid: betere luchtkwaliteit maar ook minder drukte en geluidsoverlast, betere oversteekbaarheid, bereikbaarheid en behoud van groen.

nwhOm voor de knelpunten op de Noordwestelijke Hoofdroute (NWHR) oplossingen te kunnen leveren, heeft de gemeente het traject NWHR opgedeeld in 3 delen. Voor ieder deel van de NWHR is een “denktank” in het leven geroepen. In de denktanks participeren bestuursleden van alle bewonersorganisaties van de wijken langs de NWH en leden van het platform NWH. Tijdens de bijeenkomsten van de denktanks wordt overlegd waar op de NWH knelpunten liggen die moeten worden verbeterd. Met een budget van 10 miljoen euro, te verdelen over de meest urgente knelpunten op de NWH, wordt momenteel gekeken welke oplossingen er mogelijk zijn.

Als er budget wordt toegewezen voor oplossingen op de NWH bij Zorgvliet zouden de volgende maatregelen mogelijk kunnen worden gerealiseerd: verbetering van de afslag rechts van de Pr. Kennedylaan naar de Stadhouderlaan; verbeterde oversteekbaarheid door vluchtheuvels; een fietsstrook/pad en verbeterde stoplichtafstelling op de dwarsverbinding bij het stoplicht Pr. Kennedylaan/Stadhouderslaan; een mogelijkheid voor auto’s om linksaf te slaan op de kruising J. de Wittlaan/ Scheveningseweg. Welke oplossingen voor Zorgvliet daadwerkelijk zullen worden uitgevoerd zal pas in januari 2015 bekend worden.

Daphne Nicolai,

oud-bestuurslid, secretaris van het platform NWH en deelnemer in Denktank 3.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.